LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 6.000 de civili uciși în războiul din Ucraina, potrivit ONU

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 6.000 de civili uciși în războiul din Ucraina, potrivit ONU

Este a 241-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Autoritățile Națiunilor Unite pentru drepturile omului anunță că peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului.

Foto Facebook/Poliția Națională a Ucrainei

UPDATE 06:00 SUA solicită o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina

Statele Unite au cerut vineri în Consiliul de Securitate o anchetă a ONU cu privire la acuzaţiile de utilizare de către Rusia a dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei, informează dpa.

"ONU trebuie să investigheze orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi nu trebuie să permitem Rusiei sau altora să împiedice sau să ameninţe ONU în îndeplinirea responsabilităţilor sale mandatate", a declarat adjunctul ambasadorului american, Richard Mills, la o reuniune a Consiliului de Securitate.

UPDATE 05:00 Fortificație de aproximativ 2 kilometri, construită în estul Ucrainei

O fortificație de aproximativ 2 kilometri a fost construită în afara orașului Hirske, în estul Ucrainei. Zona este controlată de ruși. Imaginile au fost făcute publice de Maxar Technologies.

Fortificația a fost construită de grupul de mercernari Wagner și este formată din patru rânduri de piramide de ciment. Scopul acestei fortificații este de a opri tancurile ucrainene și alte vehicule militare să înainteze spre est. În spatele fortificației a fost săpat și un șanț, potrivit CNN.

Imaginile din satelit de la Agenția Spațială Europeană arată cum a fost săpat șanțul din spatele fortificației anti-tanc. Săparea acestui șanț s-a realizat în două părți. Prima parte a fost săpată dela data de 25 septembrie, în timp ce a doua secțiune a fost săpată de la începutul acestei luni.

Vezi imaginile aici.

Zelenski acuză Rusia că întârzie ''în mod deliberat'' exporturile de cereale ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că întârzie în ''mod deliberat'' trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, care au un rol vital pentru aprovizionarea multor țări din Africa și Asia.

Liderul ucrainean a afirmat că peste 150 de nave așteaptă pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale de aprovizionare cu cereale.

"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a afirmat Zelenski.

UPDATE 04:00 SUA nu văd semne că Rusia ar fi interesată să pună capăt agresiunii în Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.

"Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă", a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.

"Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru", a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova " îşi dublează şi triplează" agresiunea, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Peste 6.000 de civili uciși în războiul din Ucraina, potrivit ONU

Autoritățile Națiunilor Unite pentru drepturile omului anunță că peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, iar numărul acestora este probabil mai mare decât se estimează în prezent.

În 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, potrivit CNN.

Ucrainenii sunt pregătiți să sufere din cauza penelor de curent, afirmă ministrul infrastructurii

Oleksandr Kubrakov a transmis că poporul ucrainean este pregătit să sufere din cauza penelor de curent care ar putea avea loc pe timpul iernii. El afirmă că cetățenii au arătat că sunt pregătiți pentru orice, susțin armata și sunt gata să sufere la nevoie pentru a scăpa cu bine de invazia ruilor.

Toată lumea simte că armata noastră de pe câmpul de luptă învinge”, a declarat Oleksandr Kubrakov pentru CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă